Lancering Vlaamse toekomststrategie hardfruitsector

PrintE-mail
10/07/2017

De hardfruitsector kent in Vlaanderen een jarenlange traditie met hoge naam en faam. Miljoenen consumenten genieten elke dag van het gezonde, lekkere fruit dat de sector produceert.

Toch gaat de fruitsector door een dal sinds het Russische importverbod uit 2014. Sinds dit jaar kunnen we geen fruit meer uitvoeren naar Rusland, terwijl dat land in 2013 nog goed was voor 37% van alle uitgevoerde Belgische peren en 10% van alle uitgevoerde Belgische appelen. Een oplossing voor het Russisch embargo op de invoer van Europees fruit lijkt niet meteen in de maak. Recent kwam er nog de vorstschade bovenop. De sector heeft zelf al aanzienlijke inspanningen geleverd om alternatieven te zoeken, maar nieuwe afzetmarkten vinden is niet evident en vergt aanzienlijk wat tijd. Ook binnen Vlaanderen worden er inspanningen rond fruit geleverd. Zo werd de schoolfruitregeling, waarbij kinderen worden gestimuleerd om gezonde tussendoortjes te eten, recent aangepast zodat het schoolfruit vanaf volgend schooljaar eenvoudig aangevraagd kan worden.

Op basis van overlegmomenten, sectoranalyses en beleidsadviezen, werden een toekomststrategie en actieplan uitgewerkt door de overheid en de hardfruitsector. Hierin werden drie ‘werven’ afgebakend, die de duurzame toekomst van de hardfruitsector in Vlaanderen moet waarborgen.

bijlage: