Openingswoord - viering Gerard Vekeman

PrintE-mail
02/09/2012

Het gesproken woord telt

Dames en heren, vrienden en vriendinnen,
Freek Neirynck,
Voorzitter Daniƫl De Smet,
Beste familieleden van Gerard,
Beste Gerard,

 

Een kunstenaar gaat nooit op pensioen. Dat gold voor Pablo Picasso die diep in de 80 nog ongelofelijk productief was, en volgens sommigen in die periode zelfs zijn beste schilderijen schilderde. Dat geldt voor Roger Raveel, die intussen al ver de tachtig voorbij is en wiens museum hier vlakbij is. Maar ook kunstliefhebbers gaan nooit op pensioen, kijk naar Jan Hoet die bijna tegen de natuurwetten, doorgaat met zijn activiteiten.

Kunstenaar, kunstliefhebber, Gerard Vekeman is beide. En hij is even (goed) onverslijtbaar. Pensioen was voor hem een woord, een papieren overgang die misschien enkel op een bureau in Brussel is geregistreerd.

Gerard, binnen een kleine maand verjaar je, maar we hopen dat het al een mooi cadeau is ons hier allemaal samen te zien. Het is hier heel gezellig en dat zal alleen maar beter worden, wanneer je indrukwekkende boek voorgesteld wordt en we je muziek, samen met Hubert Verstuyft op dwarsfluit, gaan horen.

Dames en heren,

Gerard is eigenlijk geen zanger. Sommige zullen misschien verbaasd zijn om dat te horen, maar het is zo. Ik zeg het nog eens: hij is geen zanger. Hij is een troubadour. Dat betekent dat hij  niet alleen weet te zingen maar ook de verhalen van zijn streek weet te vertellen, ons te boeien met wat hier en in omheinde streken leeft. Denk aan ‘Tussen Zottegem en Gent’, ‘De torens van Gent’, of ‘O Zwalmvallei’.  Hij zwerft vaak rond – denk aan zijn vele optredens! –, doet inspiratie op, observeert, tekent en schildert mensen, zaken en gebeurtenissen die hem geraakt hebben. Dit boek is niet alleen het verhaal van Gerard, een bundel van zijn ervaringen, maar ook het verhaal van een streek, van een samenleving, waarvan vele elementen nog doorleven, maar waarvan er ook enkele teloorgegaan zijn. 

Straks, over een kleine maand, wordt hij een jaartje ouder en volgend jaar wordt misschien nog een groter feestjaar, wanneer hij tachtig wordt. Een magische leeftijd en ik denk dat we allemaal hopen zo vif en actief nog te kunnen zijn als jij op jouw leeftijd.

Je bent een nestor: een oudere wijze man, met tonnen ervaring maar ook een mentor: die tonnen ervaring geef je door aan anderen, aan iedereen die graag iets bijleert.  

Dames en heren, ik ga het niet te lang maken, ik ben maar een bescheiden gast op dit evenement, alle aandacht moet eigenlijk naar het woord, het beeld en de muziek. Jouw woorden, beelden en muziek, Gerard! Ik wens iedereen een mooie avond en geniet er van!

 

Joke Schauvliege
Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur & Cultuur

bijlage: