Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, heeft vandaag samen met de Koning Boudewijnstichting, de laureaten bekendgemaakt van de projectoproep “Buurten op den Buiten”.

Samen sporten en spelen, tuinieren en feesten, of gewoon babbelen bij een kop koffie: overal in Vlaanderen bedenken geëngageerde buren manieren om de samenhorigheid te versterken. 46 lokale projecten om de bewoners van een landelijke buurt of wijk samen te brengen, krijgen steun van “Buurten op den Buiten”, een initiatief van de Koning Boudewijnstichting en de diensten van de minister (Vlaamse Landmaatschappij), samen goed voor 175.000 euro.

Joke Schauvliege: “Geëngageerde buren bedenken originele manieren om te zorgen voor meer contact tussen diverse groepen van bewoners, en zo de kwaliteit van het leven in een dorp te verbeteren. Ik wil die initiatieven voluit stimuleren, want het is veel leuker wonen in een buurt waar mensen elkaar nog kennen. “

“Buurten op den Buiten” erkent de kracht van kleinschalige lokale initiatieven voor de sociale cohesie en geeft dit engagement een financieel duwtje in de rug via een jaarlijkse oproep. Iedereen kan een project indienen, van een net gevormd buurtcomité over een honderd jaar oude vereniging, tot instellingen of overheden, op voorwaarde dat zoveel mogelijk buurtbewoners bij de beoogde activiteit worden betrokken.

In Lede ontvangt het gemeentebestuur 2.000 euro voor “Camping Cultuur Oordegem”. De gemeente organiseert kleine, laagdrempelige cultuuractiviteiten en -workshops en soms ook professionele voorstellingen om een wijk of deelgemeente van Lede een dag lang te laten kennismaken met het lokale cultuuraanbod. Voor meer informatie: claudia.rombaut@lede.be

Een nieuwe oproep van “Buurten op den Buiten” wordt gelanceerd in januari 2019.