Dit weekend wordt Den Toren in het Klein Schietveld officieel geopend. Jong en oud leren er onder meer dat het Klein Schietveld in Brasschaat al 200 jaar wordt gebruikt door militairen én de bakermat is van de luchtvaart in België, dat de boomleeuwerik een zeldzame vogel is die je kan spotten in het natuurgebied en dat militaire gebieden echte schatkamers zijn voor de biodiversiteit.

Nieuwe toeristische trekpleister van Brasschaat

‘Den Toren’, de permanente tentoonstelling in de Verkeerstoren op Het Klein Schietveld in Brasschaat, onthult hoe het boeiende militaire verleden - dat al 200 jaar een plaats heeft aan het Schietveld - zorgde voor een uniek Europees beschermd natuurgebied. ‘Het wordt samen met het War Heritage Institute (voormalig Gunfire-museum), de Aeroclub, café Perron Noord, de wandel- en fietsknooppunten én het natuurgebied zelf een nieuwe toeristische trekpleister op het Klein Schietveld in Brasschaat’, zegt schepen voor Toerisme van Brasschaat Philip Cools.

‘Het natuurgebied is ideaal voor een dagje of zelfs weekendje uit met het gezin. We mikken met het Klein Schietveld en ‘Den Toren’ op toeristen uit heel het land, en zelfs Zuid-Holland, die interesse hebben in natuur en/of militair erfgoed. Brasschaat is naast onder meer zijn vele parken, levendig centrum - met een grote winkelkern en veel horeca - weer een attractie rijker.’

Europese topnatuur

Veel mensen kennen het Klein Schietveld als een plek waar militaire schietoefeningen worden gehouden. Maar het natuurgebied - het enige militaire domein dat toegankelijk is voor publiek - is veel meer dan dat. ‘Het Klein Schietveld (900 hectare) vormt samen met het Groot Schietveld (1.800 hectare) en de Kalmthoutse Heide (1.200 hectare), één van de laatste grote heidegebieden in de provincie Antwerpen en maakt daarom ook deel uit van het Europese netwerk van Natura 2000-gebieden.’, zegt Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw

‘Als minister van Natuur ligt natuurbeleving mij nauw aan het hart. In mijn beleid streef ik naar meer en betere beleefbare natuur. Het Klein Schietveld is daar een mooi voorbeeld van. Hier is met goede afspraken militair gebruik en recreatie mogelijk. En als kers op de taart weten bezoekers na een bezoek aan Den Toren hoe het natuurgebied dankzij zijn militair gebruik is kunnen ontstaan en via gericht ecologisch beheer is kunnen uitgroeien tot Europese topnatuur met zeldzame plant- en diersoorten. Het Agentschap voor Natuur en Bos, beheerder van het Klein Schietveld vond dit een unieke kans om hieraan mee te werken en deed hiervoor een investering van 50.000 euro‘.