Op voorstel van Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, en Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, heeft de Vlaamse regering vandaag een rookverbod in voertuigen in het bijzijn van kinderen tot 16 jaar goedgekeurd.

Joke Schauvliege: “Roken in voertuigen tast de luchtkwaliteit in deze voertuigen ernstig aan. Roken in de auto veroorzaakt tot 25 keer hogere concentraties aan kankerverwekkende stoffen dan roken in huis. Een autoraampje openzetten volstaat absoluut niet om die stoffen te verwijderen. Meeroken is ongezond voor iedereen, maar kinderen zijn extra gevoelig. Ze ademen sneller en hun immuunsysteem, longen en luchtwegen zijn nog volop in ontwikkeling.”

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: “In de medische wetenschap heerst een ruime consensus over het feit dat meeroken kinderen vatbaarder maakt voor long- en hersenvliesontstekingen, chronische bronchitis, en oorontstekingen. Het verergert astma en verhoogt ook hun risico om later kanker en hart- en vaatziekten te ontwikkelen. Vlaanderen sensibiliseerde reeds rond deze problematiek en ontwikkelde diverse campagnes zoals ‘Binnen roken is nooit ok’ en ‘Geef lucht aan je huis’.” 

Op grond daarvan hebben verschillende landen (Engeland, Wales, Frankrijk, Australië, Amerikaanse staten en Canadese provincies, enzovoort) het roken in voertuigen in het bijzijn van kinderen verboden.

Het Vlaamse rookverbod geldt voor tabak, producten op basis van tabak en elektronische sigaretten.

Joke Schauvliege: “Voor de handhaving van dit verbod zijn zowel de politie als de milieu-inspectie bevoegd. De eventuele sanctie bij inbreuken bedraagt maximaal 1.000 euro.”