Joke Schauvliege (49) komt uit Evergem, waar zij gemeenteraadslid is. Zij zetelde oorspronkelijk in de Kamer, maar is sinds 15 jaar actief in het Vlaams parlement en de Vlaamse regering. Als minister bestuurde zij ruimtelijke ordening, leefmilieu, landbouw en cultuur. Zij trekt opnieuw de Vlaamse lijst.

Zij ergert zich aan metaal in de berm of de wei, vissen en vogels vol plastic. Daarom heeft zij boetes voor zwerfvuil verhoogd, komaf gemaakt met plastic bekers op evenementen en een verbod op kassazakjes ingevoerd. Maar zwerfvuil bestaat vooral uit weggegooide blikjes en pet-flessen. De industrie heeft doelen gekregen, maar Joke vraagt de volgende stap. Statiegeld werkt eenvoudig: je betaalt enkele centen extra bij aankoop van blik of flesje en je krijgt die centen terug wanneer je het inlevert. Hoeveel mensen gooien iets weg dat geld waard is? Zij pleit voor de invoering van statiegeld.

Daarnaast ijvert Joke voor een betere fietsinfrastructuur. Onze provincie wordt geregeld opgeschrikt door ongevallen met doden en gewonden op de zogenaamde ‘zwarte punten’ waar de zwakke weggebruiker de rekening betaalt. Joke Schauvliege vraagt een fietsvriendelijk inrichting van kruispunten, met toepassing van de kindtoets: zou u uw eigen kind over dit kruispunt durven laten fietsen?

In haar vrije tijd fietst en wandelt Joke graag .